bla-bla-blog-blog

bla-bla-blog-blog

A keleti gyarmati országok átalakítása fogyasztói piaccá és nyersanyagforrássá

2015. június 22. - Bardócz

Az ember olvas ezt-azt. Olykor magam sem tudom kik, miről írták amit olvasok. Itt van például a fent alcím alatt egy szövegrész:

"Amikor a feudális viszonyokat a gyarmati kizsákmányolás szükségleteihez alkalmazták, ez azt jelentette, hogy alapjában megsemmisítették a feudális-állami földtulajdont, (ahol ilyen létezett) s a földet árucikké tették, melyet szabadon adtak-vettek. A földtulajdon jelentékeny részét maguk a gyarmatosítók kaparintották meg. A kézműves ipar és a földművelés összekapcsolásán alapuló régi faluközösségi formák ugyancsak összeegyeztethetetlenek voltak a parasztságnak mint a kivitt nyersanyagok szállítójának és a behozott gyári iparcikkek vásárlójának nagyarányú kizsákmányolásával. Ezért törekedtek a gyarmatosítók arra, hogy erőszakkal siettessék a faluközösségek amúgyis megindult bomlási folyamatát. Ez egyes esetekben a faluközösségek törvényhozás útján történő feloszlatásához vezetett (Indiában); más esetekben fennmaradtak ugyan, de csak mint pénzügyi egységek, melyekre az adóbeszedés és a kényszerű kötelezettségek elvégzéséhez volt szükségük a hatóságoknak (Indonéziában). A faluközösségek önellátó jellegét aztán mindenütt aláásta az, hogy európai gyári iparcikkek nagy tömegben hatoltak be az ázsiai piacokra. A gyarmatosítók egyidejűleg saját közvetlen eszközükké tették az uzsorásokat, a törvény védelmét és pártfogását biztosítva nekik, hogy kisajátíthassák a paraszttulajdont és megszerezhessék a parasztok földjét. Ez az intézkedés a föld áruvá való átalakításával együtt több gyarmaton azt eredményezte, hogy a régi feudális nemességet kiszorították a kereskedői-uzsorás származású földbirtokosok. Ezek az új földesurak gazdasági szempontból ugyanolyan feudális kizsákmányolók maradtak, mint elődeik, de politikailag teljes mértékben a gyarmati hatalomtól függtek és a külföldiek uralmának támaszát jelentették."

A bejegyzés trackback címe:

https://bla-bla-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr947522366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása